Hurá! Podzim je tady! Ani nevíte, jak už jsem se na něj těšila. Mám totiž strašně ráda polévky. A taky si konečně můžu navlíknout svoje oblíbené svetry a vysoké ponožky a říkat Tomášovi, jestli si zatopíme v krbu a že asi potřebuju ještě jednu deku. Miluju, když jdeme vyvenčit Bramboru, domů se vrátíme celí ofoukaní větrem a ze sporáku na nás mává hrnec s polévkou a předháníme se, kdo ji půjde ohřát. Tahle polévka z bílé zeleniny je jedna z mých nejoblíbenějších – kombinace fenyklu, pórku, vína a šafránu ji dává lehce nakyslou a příjemně výraznou chuť!
Na 4 porce
Doba přípravy: 30 minut
1 l studené vody
2 lžičky soli
3 menší fenykly
100 g másla
1 lžička soli
1/2 lžičky šafránu
3 pórky
1 velká bílá cibule
3 stroužky česneku
800 g bílých fazolí v konzervě (500 g objem bez nálevu)
2 dcl bílého suchého vína
sůl, pepř, olivový olej
kousek dobrého tvrdého sýra – nemusí být
1. Nejdříve si naliju vodu do hrnce, osolím ji a přivedu k varu. Než se voda začne vařit, očistím si fenykl a nakrájím ho na plátky. Vhodím ho do vroucí vody na zhruba 3 až 5 minut. Fenykl by měl trošku změknout, ale uvařený by měl být jen na skus. Lehce povařený fenykl vyndám cedníkem z vody, kterou naliju do džbánku a použiju ji později.
2. V hrnci si rozpustím máslo, nasypu na něj lžičku soli, šafrán a na 1 minutu je nechám lehce zpěnit. Na rozpuštěné máslo vhodím na plátky pokrájenou cibuli a česnek a po chvilce přidám na tenké nudličky nakrájený pórek. Pomalu restuju asi 5 minut.
3. Do hrnce se zeleninou přidám povařený fenykl, scezené bílé fazole a přiliju bílé víno. Hrnec přikryju pokličkou a nechám vše dusit zhruba 5 minut. Pak do hrnce přiliju fenyklový vývar a nechám ještě chvíli povařit. Nakonec dochutím solí a čerstvě mletým pepřem.
4. Polévku podávám v misce s kapkou olivového oleje a pokud máte chuť, můžete si do ní nastrouhat i trošku sýra.
Ta polevka je naprosto fantasticka! Delala jsem ji v lete,ale i pres to nam moc prisla k chuti. Akorat jsem nedavala safran,nemam ho rada,ale na chuti ji to urcite neubralo. Moc Vam dekuji za skvely recept! Casto a rada cerpam z Vaseho webu. Mejte se fajn!